9 Factors that Determine the Glycaemic Response to Carbohydrates – #7

Article in 3 languages | Artikel dalam 3 bahasa | 3语短文

1 minute read | 1 minit baca | 1分钟阅读


9 Factors that Determine the Glycaemic Response to Carbohydrates – #7

For many years it was assumed that the response was based on the chemical composition, eg, sugars versus starches. It was thought that starches were slowly digested and absorbed, causing a small increase blood glucose levels, while sugars (glucose, sucrose, fructose, lactose) were readily digested and absorbed, leading to high blood glucose levels. This was proven as incorrect due to discovery of certain factors.

#7 – Second Meal or Lente Effect

The carbohydrate in one meal affects the assimilation of carbohydrate in another. Slowly digested carbohydrate not only affects the meal during which it is ingested, but also improves carbohydrate tolerance at subsequent meals.


9 Faktor yang Menentukan Gerak Balas Glisemik kepada Karbohidrat – #7

Untuk sekian lamanya, gerak balas glisemik adalah berasaskan kepada reaksi kimia yang berasaskan kepada komposisi kandungan kimianya, sebagai contoh, perbandingan antara gula dengan kanji. Adalah menjadi anggapan biasa pencernaan dan penyerapan kanji berlaku dengan lebih perlahan, kadar peningkatan gula darah adalah lebih rendah berbanding dengan gula (glukosa, sukrosa, fruktosa, laktosa) yang lebih mudah mudah dicerna dan diserap, membawa kepada kadar gula darah yang tinggi. Anggapan sedemikian sebenarnya adalah tidak tepat, berdasarkan kepada beberapa penemuan terkini.

#7 – Kesan Makanan Hidangan Kedua atau “Lente Effect”

Karbohidrat dalam satu hidangan akan menjejaskan asimilasi karbohidrat hidangan lain. Karbohidrat yang dicerna secara perlahan bukan sahaja akan menjejaskan makanan semasa ia sedang dicernakan, tetapi juga meningkatkan toleransi karbohidrat pada hidangan berikutnya.


决定血糖对碳水化合物反应的9大因素 – #7

多年来,人们一直都认为此反应是基于化学成分,例如糖或淀粉。认为淀粉引导小幅度的血糖水平增加是因为淀粉缓慢消化和吸收,而糖(葡萄糖,蔗糖,果糖,乳糖)易于消化和吸收,所以导致血糖水平升高。但是,由于发现了某些因素,这已经被证实是不正确了。

#7 – 第二餐或缓和效果

一餐中的碳水化合物会影响下一餐中的碳水化合物的吸收。缓慢消化的碳水化合物不仅会影响当下的膳食,而且会改善后续进餐时对碳水化合物的耐量度。


Other Factor | Faktor Lain | 其他因素

#1 – Food Form | Bentuk Makanan | 食物的形状   .   #2 – Digestibility | Tahap Pencernaan | 消化率   .   #3 – Cooking | Memasak | 烹煮   .   #4 – Type of Sugar | Jenis Gula | 糖的种类   .   #5 – Type of Starch | Jenis Kanji | 淀粉的种类   .   #6 – Presence of Anti-nutrients | Kehadiran Anti-nutrien | 抗营养(Anti-nutrients)成分的存在   .   #7 – Second Meal or Lente Effect | Kesan Makanan Hidangan Kedua atau “Lente Effect” | 第二餐或缓和效果   .   #8 – Glucose Tolerance Effect | Kesan Toleransi Glukosa | 葡萄糖耐量效应   .   #9 – Pre-meal Glucose | Glukosa Pra-makan | 餐前血糖

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *