Appetising Paku with Red Rice

Recipe in 3 Languages

Paku Pakis, or also known as Pucuk Paku by Malaysian are a type of fern that grow very well in peat soil area. They are naturally free of pests. Paku Pakis is a good source of potassium, riboflavin, iron, vitamin E, and beta-carotene. Enjoy it along with healthy Primera red rice for complete nutrients.

Paku Pakis, atau juga dikenali sebagai Pucuk Paku oleh rakyat Malaysia adalah sejenis paku pakis yang boleh tumbuh dengan baik di kawasan tanah gambut. Mereka bebas daripada perosak secara semulajadi. Paku Pakis adalah sumber potassium, riboflavin, besi, vitamin E, dan beta-karoten yang baik. Nikmatinya bersama dengan beras merah Primera yang sihat untuk nutrien yang lebih lengkap.

Paku Pakis,也被马来西亚人称为Pucuk Paku,是一种可以在泥炭土地上生长良好的蕨类植物。它们自然不含害虫。Paku Pakis是钾,核黄素,铁,维生素E和胡萝卜素的良好来源。将它与健康的Primera红米一起享用可获取更完整的营养。

Ingredients

  • Primera red rice | Primera beras merah | Primera红米
  • Paku Pakis
  • Shallot | Bawang merah | 小葱
  • Dried shrimps | Udang kering | 虾米
  • Chili | Cili | 辣椒
  • Lime | Limau | 酸橙
  • Organic sugar | Gula organic | 有机糖
  • Fish sauce | Sos ikan | 鱼露
  • Himalayan salt | Garam Himalaya | 喜马拉雅盐
  • Olive oil | Minyak zaitun | 橄榄油
  • Egg | Telur | 蛋

Directions

A. Cook red rice | Masak beras merah | 烹煮红米饭

  1. Wash 1 cup Primera red rice | Cuci 1 cawan Primera beras merah | 洗 1 杯Primera 红米
  2. Drain the water completely | Buangkan air sepenuhnya | 完全倒干
  3. Add in 2 or 2.5 cup water | Masukkan 2 atau 2.5 cawan air | 加入 2 或 2.5 杯水
  4. Cook as usual | Masak seperti biasa | 如平时般煮饭

B. Prepare sauce | Sediakan sos | 准备酱汁

  1. Add to a clean bowl, 2 tbsp lime / lemon juice, 1/2 tbsp organic sugar, 1 tsp fish sauce, 1/4 tsp Himalayan salt and 1 tsp olive oil | Masukkan 2 tbsp air limau, 1/2 tbsp gula organik, 1 tsp sos ikan, 1/4 tsp teh garam Himalaya dan 1 tsp minyak zaitun | 加2汤匙柠檬汁,1/2汤匙有机糖,1汤匙鱼露,1/4汤匙喜马拉雅盐和1汤匙橄榄油进入一个干净的碗
  2. Mix well | Campurkan dengan baik | 拌匀

C. Prepare paku | Sediakan paku | 准备 paku

  1. Select young leaves from paku | Pilih daun muda dari paku | 选择 Paku 的嫩叶
  2. Blanch in boiling water | Masak dalam air mendidih | 用沸水烫熟
  3. Transfer to ice water once cooked | Pindah ke air sejuk apabila masak | 煮熟后搬入冰水中
  4. Transfer the chilled paku to a clean bowl | Pindahkan paku yang disejukkan ke dalam mangkuk yang bersih | 将冷却了的 paku 搬到干净的碗中
  5. Mix paku with prepared sauce | Campurkan paku dengan sos yang disediakan | 将 Paku 与准备好的酱汁混合
  6. Garnish with shallot ring and fried dried shrimp | Hiaskan dengan bawang merah dan udang kering goreng | 配上洋葱圈和炒香的虾米

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *