Black Pepper Fish - Nomatech Sdn. Bhd.

Black Pepper Fish

Recipe in 3 languages | Resipi dalam 3 bahasa | 3语食谱

Fish is a low-fat, high quality protein food, filled with omega-3 fatty acids and vitamins. Putting together vegetables of various colours and Primera red rice, it makes up a dish that is rich in antioxidants and nutrients.

Ikan adalah makanan rendah lemak, protein tinggi, yang penuh dengan asid lemak omega-3 dan vitamin. Sekali dengan sayur-sayuran pelbagai warna dan beras merah Primera, ia membentuk satu hidangan yang kaya dengan antioksidan dan nutrien.

鱼是低脂,高质量蛋白质食品,富含omega-3脂肪酸和维生素。与各种颜色的蔬菜和Primera红米加在一起,既是一碟富含抗氧化剂和营养的菜肴。

Ingredients

  • Primera red rice | Primera beras merah | Primera红米
  • Fish fillet (Grouper) | Filet ikan (Kerapu) | 鱼片(石斑鱼)
  • Garlic | Bawang putih | 大蒜
  • Onion | Bawang | 洋葱
  • Carrot | Lobak merah | 胡萝卜
  • Capsicum | Lada benggala | 灯笼椒
  • Chili | Cili | 辣椒
  • Corn flour | Tepung jagung | 玉米粉
  • Pepper | Lada | 胡椒
  • Oyster sauce | Sos tiram | 蚝油
  • Seafood sauce | Sos makanan laut | 海鲜酱
  • Black pepper sauce | Sos lada hitam | 黑胡椒酱
  • Sesame oil | Minyak bijan | 芝麻油
  • Vegetable oil | Minyak sayuran | 植物油

Directions

Cook red rice | Masak beras merah | 烹煮红米饭

  1. Wash 1 cup Primera red rice | Cuci 1 cawan Primera beras merah | 洗 1 杯Primera 红米
  2. Drain the water completely | Buangkan air sepenuhnya | 完全倒干
  3. Add in 2 cups water | Masukkan 2 cawan air | 加入 2 杯水
  4. Cook as usual | Masak seperti biasa | 如平时般煮饭

Marinate fish fillets | Peram filet ikan | 腌制鱼片

  1. Mix 2 tbsp corn flour with 1 tsp pepper | Campurkan 2 sudu besar tepung jagung dengan 1 sudu kecil lada | 将2汤匙玉米粉和1汤匙胡椒粉混合在一起
  2. Marinate fish fillets for 1 hour | Peram filet ikan selama 1 jam | 将鱼片腌制1小时

Prepare sauce | Sediakan sos | 准备酱料

  1. Add 1 tbsp oyster sauce, 1/2 tbsp seafood sauce, 1 tbsp black pepper sauce, 1/2 cup water and 1 tsp sesame oil to a clean bowl | Masukkan 1 sudu besar sos tiram, 1/2 sudu besar sos makanan laut, 1 sudu besar sos lada hitam, 1/2 cawan air dan 1 sudu teh minyak bijan ke dalam mangkuk yang bersih | 在干净的碗中加入1汤匙蚝油,1/2汤匙海鲜酱,1汤匙黑胡椒酱,1/2杯水和1茶匙芝麻油。
  2. Mix well | Campurkan dengan baik | 搅拌均匀

Stir-fry marinated fish fillets | Masak filet ikan yang diperam | 香炒腌制鱼片

  1. Heat up 2 tbsp cooking oil | Panaskan 2 sudu minyak masak | 加热 2 汤匙食油
  2. Stir-fry garlic and onion until fragrant | Masak bawang putih dan bawang sehingga wangi | 香炒大蒜和洋葱
  3. Add in carrot | Masukkan lobak merah | 加入胡萝卜
  4. Add in capsicum | Masukkan lada benggala | 加入灯笼椒
  5. Add in marinated fish fillets and sauce | Masukkan filet ikan yang diperam dan sos | 加入腌制了的鱼片和酱汁
  6. Stir-fry until the gravy is thickened | Masak sehingga kuah jadi pekat | 炒至酱汁变浓

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *