Recipe in 3 languages | Resipi dalam 3 bahasa | 3语食谱
This bowl of fresh and tasty Mexican food will trigger your taste bud for a healthier lifestyle.
Semangkuk hidangan Mexico yang segar dan lazat ini akan mencetuskan deria rasa anda untuk gaya hidup yang lebih sihat.
这碗新鲜美味的墨西哥食物将激发你的味蕾,带给你更健康的生活方式。
Ingredients | Ramuan | 材料
- Primera red rice | Primera beras merah | Primera红米
- Boneless chicken breast | Daging ayam tanpa tulang | 无骨鸡胸肉
- Orange juice | Jus oren | 橙汁
- Olive oil | Minyak zaitun | 橄榄油
- Lime | Limau | 酸柑
- Garlic powder | Serbuk bawang putih | 大蒜粉
- Oregano | Oregano | 牛至
- Ground cumin | Serbuk jintan | 孜然粉
- Paprika | Paprika | 辣椒粉
- Mango | Mangga | 芒果
- Pineapple | Nanas | 凤梨
- Red onion | Bawang merah | 红洋葱
- Garlic | Bawang putih | 大蒜
- Himalayan Salt | Garam Himalaya | 喜马拉雅盐
- Black pepper | Lada hitam | 黑胡椒
- Chili | Cili | 辣椒
- Lettuce | Sayur salad | 生菜
- Black bean | Kacang hitam | 黑豆
- Cilantro | Ketumbar | 芹菜
- Sriracha chili sauce / Thai chili sauce | Sos cili Sriracha / sos cili Thai | Sriracha 辣椒酱 / 泰式辣椒酱
Directions | Cara Penyedian | 烹饪法
Cook Primera red rice | Masak beras merah Primera | 烹煮 Primera 红米饭
- Wash 1 cup Primera red rice | Cuci 1 cawan Primera beras merah | 洗 1 杯 Primera 红米
- Drain the water completely | Buangkan air sepenuhnya | 完全倒干
- Add in 2 cups water | Masukkan 2 cawan air | 加入 2 杯水
- Cook as usual | Masak seperti biasa | 如平时般煮饭
Prepare grilled chicken | Sediakan ayam panggang | 准备烤鸡肉
- In a clean bowl, add in 80mL orange juice, 2 tablespoons olive oil, 2 tablespoons lime juice, 1/2 teaspoon garlic powder, 1/2 teaspoon oregano, 1/2 teaspoon ground cumin and 1/2 teaspoon paprika | Dalam satu mangkuk bersih, masukkan 80mL jus oren, 2 sudu besar minyak zaitun, 2 sudu besar jus limau, 1/2 sudu teh serbuk bawang putih, 1/2 sudu teh oregano, 1/2 sudu teh serbuk jintan dan 1/2 sudu teh paprika | 在一个干净的碗中,加入80mL橙汁,2汤匙橄榄油,2汤匙酸柑汁,1/2茶匙大蒜粉,1/2茶匙牛至,1/2茶匙孜然粉和1/2茶匙辣椒粉
- Mix well | Campurkan dengan baik | 拌匀
- Add in 2 boneless chicken breasts | Masukkan 2 daging ayam tanpa tulang | 加入2个无骨鸡胸肉
- Marinate for 30 minutes | Peram selama 30 minit | 腌30分钟
- Heat up 2 tablespoons olive oil | Panaskan 2 sudu besar minyak zaitun | 加热2汤匙橄榄油
- Pan grill the marinated boneless chicken breasts | Panggang daging ayam tanpa tulang dalam kuali | 锅烤腌制去骨鸡胸肉
Prepare mango salsa | Sediakan salsa mangga | 准备芒果莎莎
- In a clean bowl, add in 1.5 cup of chopped mango, 1/2 cup of chopped red onion, 2 cloves minced garlic, 3 tablespoons lime juice, a pinch of Himalayan salt and chopped chili to taste (optional) | Dalam satu mangkuk yang bersih, masukkan 1.5 cawan mangga dipotong, 1/2 cawan bawang merah cincang, 2 cengkih bawang putih cincang, 3 sudu besar jus limau, secubit garam Himalaya dan cili cincang secukup rasa (pilihan) | 在一个干净的碗中,加入1.5杯切块的芒果,1/2杯切碎的红洋葱,2瓣切碎的大蒜,3汤匙酸柑汁,少许喜马拉雅盐和切碎的辣椒调味(选择性)
- Mix well | Campurkan dengan baik | 拌匀
Assemble the bowls | Susunkan dalam mangkuk | 齐集成一碗
- In a clean bowl, add in Primera red rice, lettuce, cooked black bean, pan grilled chicken, pineapple and mango salsa | Dalam satu mangkuk yang bersih, masukkan nasi merah Primera, sayur salad, kacang hitam yang dimasak, ayam panggang, nanas dan manga salsa | 在一个干净的碗中,加入Primera红米,生菜,煮熟的黑豆,烤鸡肉,菠萝和芒果莎莎酱|
- Topped with chopped cilantro, lime juice and sriracha chili sauce or Thai chili sauce | Taburkan dengan ketumbar cincang, jus limau dan sos cili Sriracha atau sos cili Thai | 撒上切碎的芹菜,酸柑汁和Sriracha辣椒酱或泰式辣椒酱