How to identify low-GI foods?

Article in 3 languages | Artikel dalam 3 bahasa | 3语短文

1 minute read | 1 minit baca | 1分钟阅读


How to identify low-GI foods?

Finding the low-GI versions of foods like bread, rice, and breakfast cereals is easy, as we have access to information online as well as on food labels. But GI cannot be predicted base on food composition or ingredient list. Therefore, GI testing of manufactured branded products is necessary. A non-profit GI program has been operating since 2001 in Australia and New Zealand to help consumers to easily identify food with low GI sources. 

So looking for a source of reliable low-GI carbohydrates? Well look no further. In fact feel free to choose Primera Red Rice. Primera Rice is a proud product of Malaysia, co-developed by Universiti Kebangsaan Malaysia and the Malaysian Agricultural Research and Development Institute. It has the lowest glycaemic index (GI) in the market, and the bonus is it’s packed with vitamins, minerals, anti-oxidants,  proteins and fibre. It’s rice bran is high in fibre, that satiates the hunger faster. So remember to incorporate Primera in your everyday diet for good health. 


Bagaimana mengenal pasti makanan rendah GI?

Mencari versi makanan rendah GI seperti roti, beras, dan bijirin sarapan pagi adalah sangat mudah, ini adalah kerana kita mempunyai akses kepada maklumat yang terdapat dalam talian atau maklumat yang tertera pada label makanan. Walaubagaimanapun komposisi GI tidak dapat dikira berasaskan pada komposisi makanan atau senarai bahan untuk membuatnya. Oleh itu, ujian GI perlu dilakukan ke atas bagi produk yang dihasilkan. 

Satu pertubuhan bukan untuk keuntungan yang membantu pengguna mengenal pasti makanan dengan sumber GI yang rendah telah beroperasi sejak tahun 2001 di Australia dan New Zealand.

 Oleh itu, jika anda ingin mencari sumber karbohidrat yang rendah GI, janganlah meneruskan pencarian anda lagi. Pilihlah Primera Red Rice. Produk kebanggaan Malaysia, yang dikembangkan bersama oleh Universiti Kebangsaan Malaysia dan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia. Primera Red Rice mempunyai kadungan indeks glisemik terendah (GI) di pasaran, dan ianya juga didapati mempunyai kandungan vitamin, mineral, anti-oksidan, protein dan serat yang tinggi. Kandunagn bran beras yang kaya dengan serat, membolehkan anda berasa kenyang dengan lebih cepat dan pada masa yang sama mengurangkan kuantiti pemakanan anda. Jadi ingatlah untuk menjadikan Primera sebagai sebahagian dalam diet harian anda, untuk kesihatan yang lebih baik.


如何识别低血糖指数的食物?

寻找低血糖指数的食物例如面包,米饭和早餐谷粮等食物很容易,原因是我们可以在互联网上寻获资料以及在食品标签上取得资料。但是,血糖指数不能完整的从食物成分或成分清单里预测出来。因此,对制成产品进行血糖指数的测试是有必要的。自2001年以来,澳州和新西兰开始实施一项非营利的血糖指数计划,以帮助消费者轻松识别具有低血糖指数的食物。

那么,您还在寻找可靠的低血糖指数碳水化合物吗?来吧,往此看。您可以随时选择Primera红米。 Primera 红米是马来西亚大学(Universiti Kebangsaan Malaysia)和马来西亚农业研究与发展研究院(Malaysian Agricultural Research and Development Institute)共同研发的马来西亚产品。它的血糖指数是市场上最低的,而且好处是它富含维生素,矿物质,抗氧化剂,蛋白质和纤维。米糠纤维含量高,可以更快地满足饥饿感。因此,请记住将Primera纳入您的日常饮食中以保持生体健康。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *