Ingredients
- 1/2 cup Primera red rice | 1/2 cawan Primera beras merah | 1/2杯Primera红米
- 1 red chilli | 1 cili merah | 1条红辣椒
- 2 – 6 chilli peppers | 2 – 6 cili lada | 2 – 6条小辣椒
- 5 cloves of garlic | 5 ulas bawang putih | 5瓣大蒜
- 3 long beans | 3 kacang Panjang | 3条长豆
- 1 medium sized onion | 1 bawang bersaiz sederhana | 1个中号洋葱
- 3/4 chicken breast | 3/4 daging ayam | 3/4鸡胸肉
- 1 tbsp oyster sauce | 1 tbsp sos tiram | 1汤匙蚝油
- 1 tbsp soy sauce | 1 tbsp kicap soya cair | 1汤匙酱油
- 2 tsp fish sauce | 2 tsp sos ikan | 2茶匙鱼露
- 1.5 tsp black soy sauce | 1.5 tsp kicap soya pekat | 1.5茶匙黑酱油
- 2 tbsp water | 2 tbsp air | 2汤匙水
- 1.5 tsp organic sugar | 1.5 tsp gula organic | 1.5茶匙有机糖
- 1 egg | 1 telur | 1颗鸡蛋
- Basil leaves | Daun basil | 罗勒叶
Directions
Cook red rice | Masak beras merah | 烹煮红米饭
- Wash 1/2 cup Primera red rice | Cuci 1/2 cawan Primera beras merah | 洗 1/2 杯Primera 红米
- Drain the water completely | Buangkan air sepenuhnya | 完全倒干
- Add in 1.25 cup water | Masukkan 1.25 cawan air | 加入 1.25 杯水
- Cook as usual | Masak seperti biasa | 如平时般煮饭
Prepare chilli paste | Sediakan pes cili | 准备辣椒酱
- Cut 1 red chilli | Potong 1 cili merah | 切 1 条红辣椒
- Remove the green stalk from chilli peppers | Buangkan tangkai hijau dari cili lada | 除去小辣椒上的青茎
- Remove the skin of garlic | Buangkan kulit bawang putih | 去除大蒜皮
- Put diced red chilli, chilli peppers and garlic into a mortar and grind | Masukkan cili merah, cili lada dan bawang putih ke dalam mortar and tumbuk | 将切成丁的红辣椒,小辣椒和大蒜放入研钵中并研磨
Prepare sauce | Sediakan sos | 准备酱汁
- Prepare a clean bowl | Sediakan mangkuk yang bersih | 准备一个干净的碗
- Add in 1 tbsp oyster sauce | Masukkan 1 sudu besar sos tiram | 加入 1 汤匙蚝油
- Add in 1 tbsp soy sauce | Masukkan 1 sudu besar kicap soya cair | 加入1汤匙酱油
- Add in 2 tsp fish sauce | Masukkan 2 sudu sos ikan | 加入 2 茶匙鱼露
- Add in 1.5 tsp black soy sauce | Masukkan 1.5 sudu kicap soya pekat | 加入 1.5 茶匙黑酱油
- Add in 2 tbsp water | Masukkan 2 sudu besar air | 加入 2汤匙水
- Add in 1.5 tsp organic sugar | Masukkan 1.5 sudu gula organik | 加入 1.5 茶匙有机糖
- Mix | Campurkan | 混合
Cooking Pad Kra Pao | Memasak Pad Kra Pao | 烹调 Pad Kra Pao
- Mince 3/4 chicken breast | Cincangkan 3/4 daging ayam | 切碎 3/4 鸡胸肉
- Cut 1 medium sized onion into cubes | Potong 1 bawang bersaiz sederhana ke dalam bentuk kiub | 将 1 个中号洋葱切丁
- Cut 3 long beans into strips | Potong 3 kacang panjang ke dalam bentuk jalur | 将3 条长豆切成条状
- Heat up 2 tbsp cooking oil | Panaskan 2 sudu besar minyak masak | 加热 2 汤匙食油
- Sauté minced chicken meat | Tumis daging ayam | 炒香鸡肉碎
- Add in diced onion | Masukkan bawang potong | 加入洋葱丁
- Add in long bean strips | Masukkan kacang panjang potong | 加入长豆
- Sauté to tender | Tumis sehingga lembut | 炒至香嫩
- Add in the prepared chilli paste | Masukkan pes cili yang disediakan | 加入准备好的辣椒酱
- Add in the prepared sauce | Masukkan sos yang disediakan | 加入准备好的酱汁
- Sauté for the aroma | Tumis sehingga wangi | 炒香
- Add in basil leaves | Masukkan daun basil | 加入罗勒叶
- Sauté quickly to soften the leaves | Tumis cepat untuk melembutkan daun | 快速炒熟罗勒叶
- Turn off the fire | Tutupkan api | 关火
Optional: Serve with a sunny-side-up egg | Hidangkan dengan telur mata | 配上荷包蛋