Pongteh Chicken


 

Recipe in 3 Languages

Pongteh chicken is one of the signature dishes of the Malacca Peranakan with fermented bean paste as its core ingredient, braised together with potatoes over low heat in a combination of soy sauce and palm sugar gravy until tender.

Ayam Pongteh adalah salah satu hidangan dari Peranakan Melaka dengan pes kacang masin sebagai perisa utama, direbus bersama-sama dengan kentang dalam kuah yang mengandungi kicap dan gula melaka sehingga lembut dengan menggunakan api yang rendah.

Pongteh鸡是马六甲娘惹的招牌菜之一,以豆酱为核心成分,在低火下与马铃薯一起在酱油和椰糖肉汁中炖至嫩。

Ingredients

  • Primera red rice | Primera beras merah | Primera红米
  • Chicken meat | Daging ayam | 鸡肉
  • Potato | Kentang | 马铃薯
  • Mushroom | Cendawan | 蘑菇
  • Garlic | Bawang putih | 大蒜
  • Chili | Cili | 辣椒
  • Ginger | Halia | 姜
  • Shallot | Bawang merah | 小葱
  • Palm sugar | Gula melaka | 椰糖
  • Salted fermented bean paste | Pes kacang masin | 豆酱
  • Vegetable oil | Minyak sayur | 食油
  • Water | Air | 水
  • Black soy sauce | Kicap pekat | 黑酱油
  • Soy sauce | Kicap | 酱油

Directions

A. Cook red rice | Masak beras merah | 烹煮红米饭

  1. Wash 1 cup Primera red rice | Cuci 1 cawan Primera beras merah | 洗 1 杯Primera 红米
  2. Drain the water completely | Buangkan air sepenuhnya | 完全倒干
  3. Add in 2.5 cup water | Masukkan 2.5 cawan air | 加入 2.5 杯水
  4. Cook as usual | Masak seperti biasa | 如平时般煮饭

B. Prepare paste | Sediakan pes | 准备酱料

  1. Put 3 shallots, 5 gloves of garlic, 2” ginger and 3 chilies into mortar and grind | Masukkan 3 biji bawang merah, 5 ulas bawang putih, 2” halia dan 3 cili ke dalam mortar dan tumbuk | 将3粒葱,5瓣大蒜,2“姜和3条辣椒放入研钵中并研磨

C. Cooking Pongteh chicken | Memasak ayam Pongteh | 烹煮Pongteh鸡

  1. Heat up cooking oil | Panaskan 2 tbsp minyak | 加热 2 汤匙食油
  2. Pan fried ground paste until fragrant | Goreng pes sehingga harum | 炒香酱料
  3. Add in chicken | Masukkan ayam | 放入鸡肉
  4. Add in 1 tbsp soy sauce, 1/4 cup salted fermented bean and 1 tbsp black soy sauce | Masukkan 1 tbsp kicap, 1/4 cawan pes kacang masin dan 1 tbsp kicap pekat | 加入1汤匙酱油,1/4杯盐味豆酱和1汤匙黑酱油
  5. Add in 5 potatoes | Masukkan 5 biji kentang | 加入5粒马铃薯
  6. Add in 2 tbsp palm sugar and mushroom soaking water | Masukkan 2 tbsp gula melaka dan air rendaman cendawan | 加入2汤匙椰糖和蘑菇浸泡水
  7. Bring to boil | Masak sehingga mendidih | 煮沸
  8. Braise until tender | Rebus sehingga lembut | 炖至嫩
  9. Turn off fire and serve | Matikan api dan menghidangkan | 关火后上桌

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + six =