Recipe in 3 Languages
Pongteh chicken is one of the signature dishes of the Malacca Peranakan with fermented bean paste as its core ingredient, braised together with potatoes over low heat in a combination of soy sauce and palm sugar gravy until tender.
Ayam Pongteh adalah salah satu hidangan dari Peranakan Melaka dengan pes kacang masin sebagai perisa utama, direbus bersama-sama dengan kentang dalam kuah yang mengandungi kicap dan gula melaka sehingga lembut dengan menggunakan api yang rendah.
Pongteh鸡是马六甲娘惹的招牌菜之一,以豆酱为核心成分,在低火下与马铃薯一起在酱油和椰糖肉汁中炖至嫩。
Ingredients
- Primera red rice | Primera beras merah | Primera红米
- Chicken meat | Daging ayam | 鸡肉
- Potato | Kentang | 马铃薯
- Mushroom | Cendawan | 蘑菇
- Garlic | Bawang putih | 大蒜
- Chili | Cili | 辣椒
- Ginger | Halia | 姜
- Shallot | Bawang merah | 小葱
- Palm sugar | Gula melaka | 椰糖
- Salted fermented bean paste | Pes kacang masin | 豆酱
- Vegetable oil | Minyak sayur | 食油
- Water | Air | 水
- Black soy sauce | Kicap pekat | 黑酱油
- Soy sauce | Kicap | 酱油
Directions
A. Cook red rice | Masak beras merah | 烹煮红米饭
- Wash 1 cup Primera red rice | Cuci 1 cawan Primera beras merah | 洗 1 杯Primera 红米
- Drain the water completely | Buangkan air sepenuhnya | 完全倒干
- Add in 2.5 cup water | Masukkan 2.5 cawan air | 加入 2.5 杯水
- Cook as usual | Masak seperti biasa | 如平时般煮饭
B. Prepare paste | Sediakan pes | 准备酱料
- Put 3 shallots, 5 gloves of garlic, 2” ginger and 3 chilies into mortar and grind | Masukkan 3 biji bawang merah, 5 ulas bawang putih, 2” halia dan 3 cili ke dalam mortar dan tumbuk | 将3粒葱,5瓣大蒜,2“姜和3条辣椒放入研钵中并研磨
C. Cooking Pongteh chicken | Memasak ayam Pongteh | 烹煮Pongteh鸡
- Heat up cooking oil | Panaskan 2 tbsp minyak | 加热 2 汤匙食油
- Pan fried ground paste until fragrant | Goreng pes sehingga harum | 炒香酱料
- Add in chicken | Masukkan ayam | 放入鸡肉
- Add in 1 tbsp soy sauce, 1/4 cup salted fermented bean and 1 tbsp black soy sauce | Masukkan 1 tbsp kicap, 1/4 cawan pes kacang masin dan 1 tbsp kicap pekat | 加入1汤匙酱油,1/4杯盐味豆酱和1汤匙黑酱油
- Add in 5 potatoes | Masukkan 5 biji kentang | 加入5粒马铃薯
- Add in 2 tbsp palm sugar and mushroom soaking water | Masukkan 2 tbsp gula melaka dan air rendaman cendawan | 加入2汤匙椰糖和蘑菇浸泡水
- Bring to boil | Masak sehingga mendidih | 煮沸
- Braise until tender | Rebus sehingga lembut | 炖至嫩
- Turn off fire and serve | Matikan api dan menghidangkan | 关火后上桌
[…] Click here for the recipe in English, Malay and Chinese. […]