Quobuli Paulo in Red

Ingredients

  • 2/3 cup Primera red rice | 2/3 cawan Primera beras merah | 2/3杯Primera红米
  • 1 carrots | 1 robak merah |  1个胡萝卜
  • 1/8 cup raisin | 1/8 cawan kismis | 1/8杯葡萄干
  • 1/2 onion | 1/2 bawang merah | 1/2洋葱
  • 200g mutton | 200g daging kambing |  200克羊肉
  • 1/4 tsp salt | 1/4 tsp garam | 1/4茶匙盐
  • 1/4 tsp cumin seed | 1/4 tsp jintan | 1/4茶匙孜然种子
  • 3 – 4 cardamom | 3 – 4 cardamom | 3 – 4豆蔻
  • 610 ml water | 610 ml air | 610毫升水

Directions

  1. Soak 2/3 cup of Primera red rice | Rendam 2/3 cawan beras merah Primera | 浸泡2/3杯Primera红米
  2. Sauté carrot strip to golden and take out for later use | Tumis lobak merah dan keluarkan untuk kegunaan kemudian | 将胡萝卜条炒成金黄色,取出待用
  3. Sauté raisin to brown and take out for later use | Tumis kismis dan keluarkan untuk kegunaan kemudian | 将葡萄干炒成褐色,取出待用
  4. Sauté onion to tender | Tumis bawang sehingga lembut | 炒洋葱
  5. Add 200 g mutton and saute for 1 min | Masukkan 200 g daging kambing dan tumis selama 1 minit | 加入200克羊肉,炒1分钟
  6. Add 1/4 tsp salt and 1/8 tsp cumin seed | Masukkan 1/4 sudu garam dan 1/8 sudu biji jintan | 加入1/4茶匙盐和1/8茶匙小茴香种子
  7. Sauté for the aroma | Tumis sehingga wangi | 炒香
  8. Add 370 ml water | Masukkan 370 ml air | 加入370毫升水
  9. Cover and cook for 45 min | Tutup dan masak selama 45 minit | 盖上盖,煮45分钟
  10. Take out mutton for later use | Mengeluarkan daging kambing untuk kegunaan kemudian | 取出羊肉待用
  11. Drain soaked rice and add into the broth | Keringkan beras yang direndam dan masukkan ke dalam sup | 沥干米饭,放入汤中
  12. Add 120 ml water | Masukkan 120 ml air | 加入120毫升水
  13. Cook for 10 min | Masak selama 10 minit | 煮10分钟
  14. Add fried carrot and raisin, and mix | Masukkan lobak merah goreng dan kismis goreng, dan kacau | 加入炒好的胡萝卜和葡萄干,翻炒
  15. Place mutton on top | Letakkan daging kambing di atas | 将羊肉摆放在饭上面
  16. Sprinkle 1/8 tsp cumin seed and 3 or 4 cardamom | Taburkan 1/8 sudu biji jintan cumin dan 3 atau 4 biji kapulaga | 撒上1/8茶匙孜然籽和3或4粒豆蔻
  17. Add 120 ml water | Masukkan 120 ml air | 加入120毫升水
  18. Cover and cook for 30 min | Tutup dan masak selama 30 minit | 盖上盖,煮30分钟

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − 5 =