Red Rice Lei Cha

Recipe in 3 languages | Resipi dalam 3 bahasa | 3语食谱

Lei Cha, or directly pronounced as Thunder Tea, is a savoury brew consumed for healthy restorative. Nevertheless, it can also be consumed as a dietary brew with rice and other side dishes. Let’s make this already healthy dish even more healthy with Primera red rice.

Lei Cha, atau juga dipanggil sebagai Teh Guruh, adalah minuman enak yang digunakan untuk pemulihan kesihatan. Walau bagaimanapun, ia juga boleh dijadikan sebagai makanan enak dengan nasi dan hidangan sampingan yang lain. Mari kita menjadikan hidangan yang sihat ini lebih sihat lagi dengan beras merah Primera.

擂茶是一种可用于修复身体健康的美味酿造。尽管如此,它也可以与饭和其他配菜一起作为完美的一餐。让我们用Primera红米饭让这本来就健康的一道菜变得更加健康。

Ingredients | Ramuan | 材料

  • Primera red rice | Primera beras merah | Primera红米
  • Long bean | Kacang Panjang | 长豆
  • Choy sum | Choy sum | 菜心
  • Cabbage pickle | Lobak manis | 菜脯
  • Peanuts | Kacang | 花生
  • Dried shrimp | Udang kering | 虾米
  • Sweet leaf | Daun manis | 薯仔菜
  • Tofu | Tauhu | 豆腐
  • Basil | Basil | 罗勒
  • Mint | Pudina | 薄荷
  • Coriander | Ketumbar | 香菜
  • White sesame seeds | Bijan putih | 白芝麻
  • Tea | Teh | 茶
  • Garlic | Bawang putih | 大蒜
  • Himalayan Salt | Garam Himalaya | 喜马拉雅盐

Directions | Cara Penyedian | 烹饪法

Cook red rice | Masak beras merah | 烹煮红米饭

  1. Wash 1 cup Primera red rice | Cuci 1 cawan Primera beras merah | 洗 1 杯 Primera 红米
  2. Drain the water completely | Buangkan air sepenuhnya | 完全倒干
  3. Add in 2 cups water | Masukkan 2 cawan air | 加入 2 杯水
  4. Cook as usual | Masak seperti biasa | 如平时般煮饭

Prepare topping | Sediakan topping | 准备馅料

  1. Stir fry cabbage pickle, peanut, dried shrimp, long bean, choy sum, tofu cube and sweet leaf separately | Masak lobak manis, kacang, udang kering, kacang panjang, choy sum, kiub tauhu dan daun manis secara berasingan | 分别翻炒菜脯,花生,虾米,长豆,菜心,豆腐块和薯仔菜

Prepare Lei Cha | Sediakan Lei Cha | 准备擂茶

  1. Stir fry minced garlic, basil, mint and coriander with Himalayan salt to taste | Masak bawang putih, basil, pudina dan ketumbar dengan garam Himalaya secukup rasa | 炒蒜末,罗勒,薄荷和香菜以喜马拉雅盐调味
  2. Grind the fried vegetables with roasted peanuts and white sesame seeds | Kisar sayur-sayuran goreng dengan kacang dan bijan putih panggang | 将炒好的蔬菜与烤香了的花生和白芝麻一起磨碎
  3. Mix the paste with thick tea | Campurkan pes dengan teh pekat | 将磨碎物与浓茶混合搅拌

Assemble Lei Cha | Susunkan Lei Cha | 准备擂茶

  1. Arrange topping on cooked Primera red rice | Susun topping di atas beras merah Primera yang sudah dimasak | 把馅料摆放在煮熟的 Primera 红米上
  2. Add in Lei Cha and mix | Masukkan Lei Cha dan campurkan | 加入擂茶再搅拌

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *