Red Seafood Paella - Nomatech Sdn. Bhd.

Red Seafood Paella

Recipe in 3 languages | Resipi dalam 3 bahasa | 3语食谱

Paella is a simple rice dish from Spain, which can be prepared with any ingredients. It can be cooked over a fire or using a Paella pan and oven. This is the seafood version factored with health, prepared with ingredients and apparatus available in Malaysian’s kitchen.

Paella adalah hidangan nasi yang mudah disediakan dari Sepanyol. Ia boleh disediakan dengan apa saja bahan-bahan yang boleh didapati. Ia boleh dimasak dengan api atau menggunakan Paella pan dan ketuhar. Ini adalah versi makanan laut yang mempertimbangkan factor kesihatan, dan disediakan dengan bahan-bahan dan peralatan yang terdapat di dalam dapur warga Malaysia.

西班牙海鲜饭是西班牙的一种简单饭食,可以用任何食材烹制。它可以用火烹煮,也可以用西班牙海鲜饭锅和烤炉烹煮。这是个加入了健康因素的海鲜版本,采用马来西亚人的厨房中随手可得的食材和器具烹制而成。

Ingredients | Ramuan | 材料

  • Primera red rice | Primera beras merah | Primera红米
  • Olive oil | Minyak zaitun | 橄榄油
  • Onion | Bawang | 洋葱
  • Smoked paprika | Paprika bakar | 烟熏辣椒粉
  • Dried thyme | Thyme kering | 干百里香
  • White wine / white grape juice with vinegar | Wain putih / jus anggur putih dengan cuka | 白葡萄酒/白葡萄汁加醋
  • Tomato | Tomato | 番茄
  • Garlic | Bawang putih | 大蒜
  • Himalayan Salt | Garam Himalaya | 喜马拉雅盐
  • Seafood | Makanan laut | 海鲜
  • Lemon | Limau | 柠檬
  • Parsley | Pasli | 芹菜
  • Chicken stock | Soup ayam | 鸡汤/上汤

Directions | Cara Penyedian | 烹饪法

  1. Heat up 2 tablespoons of olive oil | Panaskan 2 sudu minyak zaitun | 加热 2 汤匙橄榄油
  2. Stir fry 1/2 cup of onion | Goreng 1/2 cawan bawang | 炒香 1/2 杯洋葱
  3. Add in 1 cup of Primera red rice (pre-soaked for 30 minutes) | Masukkan 1 cawan beras merah Primera (direndam selama 30 minit) | 加入 1 杯 Primera 红米(预浸泡 30 分钟)
  4. Add in 1/2 teaspoon of smoked paprika and 1/2 teaspoon of dried thyme | Masukkan 1/2 sudu teh paprika bakar dan 1/2 sudu teh thyme kering | 加入 1/2 茶匙烟熏辣椒粉和 1/2 茶匙干百里香|
  5. Mix well | Campurkan dengan baik | 拌匀
  6. Add in 1 tablespoon of white wine or white grape juice with vinegar in 2:1 ratio (optional) | Masukkan 1 sudu wain putih atau jus anggur putih dengan cuka dalam nisbah 2:1 (pilihan) | 加入 1 汤匙白葡萄酒或以2:1的比例的白葡萄汁加醋(可选)
  7. Mix well | Campurkan dengan baik | 拌匀
  8. Add in 1 cup of chopped tomatoes, 4 gloves of minced garlic, 500mL chicken stock and 1/4 teaspoon of Himalayan salt | Masukkan 1 cawan tomato potong, 4 bawang putih dicincang, 500mL soup ayam dan 1/4 sudu teh garam Himalaya | 加入 1 杯切碎的番茄,4 粒蒜末,500 毫升鸡汤和 1/4 茶匙的喜马拉雅盐
  9. Mix well | Campurkan dengan baik | 拌匀
  10. Cook for 20 minutes until rice is almost tender | Masak selama 20 minit sehingga beras hampir lembut | 煮 20 分钟,直到米几乎变嫩为止。
  11. Add in seafood | Masukkan makanan laut | 加入海鲜
  12. Cover and simmer for 4 minutes, or until the seafood is cooked | Tutup dan reneh selama 4 minit, atau sehingga makanan laut dimasak | 盖上锅,小火煮 4 分钟,直到海鲜煮熟为止。
  13. Drizzle chopped parsley and squeeze in lemon juice | Taburkan pasli dan perahan jus limau | 撒入切碎的芹菜和挤入柠檬汁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *