What is Glycaemic Index (GI) and Glycaemic Load (GL)?

Article in 3 languages | Artikel dalam 3 bahasa | 3语短文

1 minute read | 1 minit baca | 1分钟阅读


What is Glycaemic Index (GI) and Glycaemic Load (GL)?

The glycaemic index (GI) is a system which assigns a number to carbohydrate-containing foods according to how much the blood sugar increases after consuming each food. It is a tool used for calorie counting or carbohydrate counting.

GI numbers in general are based on how much a food item raises blood glucose. GI values come in three categories. Low GI: 1 to 55, Medium GI: 56 to 69 and High GI: 70 and higher.

Relying on GI values have limitations as they do not reflect the likely quantity you would eat of a particular food.

Researchers therefore have come up with an idea to solve the issue by using glycaemic load (GL), which is a numerical value that indicates the change in blood glucose levels after eating a typical serving of food.

Glycaemic Index and glycaemic load important for health? Follow us to know more!


Apa itu Indeks Glisemia (GI) dan Beban Glisemia (GL)?

Indeks glisemia (GI) adalah sistem pernomboran untuk makanan yang mengandung karbohidrat, berdasarkan kepada kadar peningkatan kadungan gula dalam darah selepas memakan makanan tersebut. Ia merupakan kaedah untuk menentukan kandungan kalori atau perkiraan kandungan karbohidrat.

Secara umumnya nombor GI adalah berdasarkan kadar peningkatan glukosa darah akibat daripada pengambilan makanan tersebut. Nilai GI dibahagikan kepada tiga kategori. GI rendah: 1 hingga 55, GI sederhana: 56 hingga 69 dan GI tinggi: 70 ke atas.

Nilai GI mempunyai batasannya yang tersendiri kerana ia tidak mencerminkan kadar pemakanan sesuatu makanan.

Oleh itu, para penyelidik telah menghasilkan kaedah untuk menyelesaikan masalah yang timbul dengan penggunaan nilai GI, iaitu dengan menggunakan kaedah pengiraan beban glisemia (GL), nilai berangka yang menunjukkan perubahan tahap glukosa darah selepas makan sesuatu jenis makanan. Adakan indeks glisemia dan beban glisemia penting untuk kesihatan? Ikuti kami di laman sosial untuk maklumat yang lebih lanjut!


什么是血糖指数(GI)和血糖负载(GL)?

血糖指数(Glycemic Index, GI)是一种系统,根据食用含碳水化合物的食物后,以血糖增加的数量而分配一个数字。它是用于卡路里计算或碳水化合物计算的工具。

GI值通常是基于食物升高血糖的水平来断定。GI值可分为三类。低GI:1至55,中GI:56至69,高GI:70或更高。

血糖指数值有一定的局限,因为它们不能反映您可能已食用的食物数量。

因此,研究人员提出了使用血糖负载(Glycemic Load, GL)的方案来解决该弱点。血糖负载是一个数值,标明食用了平时的食物份量后血糖水平的变化。

血糖指数和血糖负载对健康很重要吗?跟随我们以了解更多!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *